New Zealand (South Island) 2011
Összesen 1226 km 14 nap
Átlag sebesség 15,50 km/h Max. 17,10 km/h
Átlag napi túra 102 km Max. 134 km
Átlag napi pedálozás 6h35 Max. 8h30
Mennyibe került 1100 EUR
Invercargill, indulás Március 26
Repülőt szerencsésen átvészelte a bicikli. Mázlim volt mert találtam a wellingtoni reptéren egy kartondobozt, amibe belegyömöszöltem a kerékpárt. Igaz, szét kellet szednem egy kicsit, de legalább épen megérkezett Invercargill-be, nem úgy mind eddigi utaimon, ahol mindig valami elgörbült rajta a repülőn.

Hú, már két éve nem voltam biciklitúrán, és pont nyolc esztendeje annak hogy egyedül vágtam neki a nagyvilágnak. Kissé be vagyok szarva, kell ez az egész nekem ?
TRP = 80 km
STP = 5h00
AVS = 16,00 km/h
Invercargill - Colac Bay - Kawakaputa Bay Március 26
Nem találom a pingvines helyet ahol a tavaly voltunk (utólag kiderül, hogy az keletre van és én nyugatra indultam..). Teljesen kimerülve bóklászom, végül feladom és lesátrazom a tengerparton. Zúg a tenger, párás, aránylag meleg van, de én mégis vacogok.
Elég szar az első este, unalmas egyedül.
TRP = 92 km
STP = 5h30
AVS = 16,70 km/h
Kawakaputa Bay - Tuatapere - Orawia - Ohai - Mossburn Március 27
Hatalmas esö reggel, indulás csak dél körül, minden csupa víz.
Úgy saccolom, hogy rosszul számoltam az útvonalat, igy hát Te Anau kimarad és rövidebb útat választok, hogy időben érjek az eszaki partra.
Habár zuhog az eső, a kedvem sokkal jobb mind a tegnap. Orawia-nál kisüt a nap és ráadásul megerkezik a várva várt délnyugati szél is.
ü Kicsivel Mossburn elött naccerü szálláshelyet találok egy nagy patak mellett.
TRP = 110 km
STP = 7h00
AVS = 15,70 km/h
Mossburn - Five Rivers - Athol - Kingston - Queenstown Március 28
Végre nincs több eső, szép a táj, de robi nagyon szenved. Valószinü megérkeztem a hirhedt holtponthoz. Általában a harmadik-negyedik napon szokott jönni. Hát itt van. Keservesen tolom a biciklit, a szél is szemből fúj. Queenstown-ba már reszketve érkezem (enyhe láz miatt). Jó nagy vacsora az étteremben és a szállodai ágy majd helyrepofoz. TRP = 125 km
STP = 8h30
AVS = 14,70 km/h
Queenstown - Arrowtown - Cardrona - Wanaka Március 29
Jót tett nagyon a tegnapi bélszín és az ágyban alvás mert ma reggel már a nap is süt.
Vásárlás délig, majd biciklitolás kibaszott nagy hegyen keresztül. Gyönyörű út, idő. Látni szarvasbőgést, elviselni vadkecsketámadást, és a világ legszebb szálláshelye a wanakai tóparton.
TRP = 80 km
STP = 5h30
AVS = 14,60 km/h
Wanaka - River Clutha - Lake Havea - Lake Wanaka - Cameron Flat Március 30
Mint a képeslapokban, pont olyan színes és giccses :-). Alig tudtam elhagyni a Wanaka tavat, elhasználtam vagy három tekercs filmet.
Szarvasbőgés láttam újból, söt most már nekem is válaszoltak.
Nyomorult kis legyek (sand-fly) megesznek élve.
TRP = 75 km
STP = 5h30
AVS = 13,60 km/h
Cameron Flat - Haast Pass - Haast Village - Lake Paringa Március 31
Korán kelés, gyönyörü út, sehol egy autó. Esőerdő, Haast patak, Megan a kanadai lány. Lehet eggyütt folytatjuk az utat a nyugati parton ?
Haast-ban ebédelünk, Megan elhúz, én még téblábolok egy darabig.
A West Coast úgy vár mind ahogy a nagy könyvben meg van írva; zuhogó esővel. Őserdő, égszakadás, hajtok mind állat az éjszaka kőzepén. Csuromvizesen érekezem a Paringa tóhoz, az eső még mindig szakad, de a sátrat fell kell húznom.
TRP = 120 km
STP = 7h40
AVS = 15,60 km/h
Lake Paringa - Jacobs River - Fox Glacier - Franz Josef Április 01
Mesés hangulat ébredéskor. Korán kelek, száritom a cuccokat, sátrat. A Paringa tó tíz pontos, de állitólag didymo fertőzőtt. Skót kerékpáros pár épp a másik írányban halad. Ők is szedelőzködnek, épp úgy mind útitársam, Megan. 11 óra körül indulunk, Megan újbol elhúz, nem bírom követni szusszal.
Fantasztikusan szép az út. Fox glacier gyalogtúra. Vad száguldás (60-70km/h) lejtőn, töksötétben, de én ki vagyok világitva mint egy karácsonyfa. A skótok nagyon jó szálláshelyet ajánlottak, puha a fű, szép a kilátás.
TRP = 94 km
STP = 6h20
AVS = 14,80 km/h
Franz Josef - Lake Ianthe Április 02
Kellemes meglepetés az ébredés, a skót gyönyörű helyet ajánlott, az este nem is láttam a sötétben.
Ferencz Jóska gleccser tíz pontos, pár órás gyalogtúra. Rib eye steak fincsi a Speights reptéri kocsmában. Helikopterek zajosak, állandoan szállnak fel/le, cipelik a turistákat gleccsertúrákra. Ezután egyre lapossabb a táj, és több a farm.
Rendőr újból rámijeszt (sisak nélkül biciklizek, és az errefele kötelező), de csak azt kérdezi meddig megyek ma este. Ferencz Jóska után kissé szomorkás a hangulatom, csak a part kedvéért nyomom a pedált.
TRP = 95 km
STP = 5h40
AVS = 16,80 km/h
Lake Ianthe - Hokitika - Greymouth Április 03
Elég szomorú nap, semmi kedvem biciklizni. Estefele ráadásul az eső is elered. Hull kegyetlenül. Érdekes módon az esöben kissé helyrejön a kedvem. Greymouthba tökikg vizesen érkezem, de aránylag vidám vagyok. Sült a kocsmában, alvás a motelben. TRP = 95 km
STP = 6h20
AVS = 15,00 km/h
Greymouth, zivatar Április 04
Durva eső miatt elhalasztom az indulást egy nappal. Itt rohadok a motelben majd egész nap. Két év alatt nem néztem annyi TV-t mint itt reggel 8-tól du. 3-ig.
Greymouth - Punakaiki - Westport Junction - Ohinakui Április 05
Végre! Kisütött a nap. Tengerpart, sziklák, pálmaerdők. Punakaki látványos; minden lyukból nagy robajjal tör fel a tenger, akár a parttól száz méterre is. TRP = 108 km
STP = 6h30
AVS = 16,60 km/h
Ohinakui - Inangahua - Murchison - Owen River Április 06
Két vadász ébreszt fel. Buller folyót követem egész nap. Murchison kávézó, kandalló, spanakopita, sör.
Forgalom kicsivel nagyobb, de még mindig nem vészes (óránként tíz autó:-).
TRP = 102 km
STP = 6h40
AVS = 15,30 km/h
Owen River - Kawatiri - St. Arnaud - Blenheim Április 07
Utolsó nagy nap. A Roberts hegyig mászunk keservesen, de azután hosszan lefele és hátszél du. 4-ig. Utána eső és szembeszél. Kis falusi kocsmában ebédelek. Nagyon hangulatos.
Szőlő ameddig a szem ellát, nagyon nehéz lopni, mindenhol kerités és tábla amin azt írja: shooting in progress. Nem vicc, hallom is a lövéseket. Blenheim motel, újból teleszóróm a szobát csuromvízes ruhákkal.
TRP = 134 km
STP = 7h50
AVS = 17,10 km/h
Blenheim - Picton - Wellington - Bellevue Április 08
Nagyon rövid út Blenheim és Picton között. De rém kényelmetlen, mert tele van autóval. Sokan vannak, szűk az út, a fele kamion. Hajókázás, a Queen Charlotte Sound még mindig lenyűgöz. Ennek biztos helye van abban a bizonyos listában amit látnod kell mielőtt meghalsz.